Brandwerende kluis

Brandwerende kluis

Met een brandwerende kluis weet je zeker dat je belangrijke papieren, data media (harde schijf etc.) en kostbare spullen met een emotionele of een hoge financiële waarde veilig opgeborgen zijn tegen brand.

Brandwerende kluis

Een brandwerende kluis is speciaal gebouwd om de inhoud gedurende een bepaalde tijd te beschermen tegen de gevolgen van brand. Daarbij is de wandopbouw van cruciaal belang. Deze moet tijdens een brand niet alleen de hitte weerstaan, maar ook vocht en roetdeeltjes tegenhouden om de inhoud van de kluis te kunnen beschermen.  

Brandwerende kluis met certificaat

De beste brandwerende kluizen en brandkasten zijn getest en hebben een certificaat. Er zijn verschillende testen die worden uitgevoerd op brandwerende kluizen om de brandveiligheid te meten. Onafhankelijke testinstituten stellen de producten gedurende 30 tot 120 minuten bloot aan een temperatuur tussen de 850-1100°C.

Je herkent een betrouwbare kluis aan het blauwe label dat aan de binnenkant van de kluisdeur is aangebracht. Hieraan kun je zien dat de kluis onder gecontroleerde omstandigheden is geproduceerd en onafhankelijk is getest.

Soorten brandwerende kluizen 

In onze webshop vind je de volgende soorten brandwerende kluizen:

  • Documentenkluis: kluizen die 60 minuten of meer brandwerende bescherming bieden voor papier en data media
  • Brandwerende box: compacte, draagbare koffer met brandwerende bescherming voor papier en data media.
  • Brandwerende archiefkast: ruime kast waarin je grote hoeveelheden papieren documenten opbergt.
  • Brandwerende ladekast: ladekast voor het bewaren van folio- en A4-formaat documenten.
  • Datakluis: zwaardere kluizen die data media beschermen tegen brand.

Meer weten? Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste kluis.
Neem contact op

Brandwerende kluis kiezen

Je hebt veel verschillende soorten brandveilige kluizen. Hoe weet je nu welke brandwerende kluis je moet kopen? Stel jezelf eerst een aantal vragen om te weten welke kluis het beste bij jouw situatie past. Of kom langs in onze ruime kluizenshowroom en laat je adviseren door onze kluizenspecialisten Dennis en Jos!  
Afspraak maken

1. Wat ga je opbergen in de kluis?

Je hebt brandwerende kluizen die bescherming bieden voor papier en kluizen die data beschermen tegen brand. Data op digitale datadragers raken al beschadigd bij een temperatuur vanaf 52°C, terwijl papier ontvlamt bij 177°C. Het is dus belangrijk om te weten of je belangrijke papieren of data gaat opbergen en daar de juiste kluis bij kiest.

2. Hoe lang moet de brandwerende kluis bescherming bieden tegen brand?

Je hebt hierbij vaak de keuze uit 30 of 60 minuten. Gedurende deze tijd blijft de temperatuur in de kluis lager dan de omgevingstemperatuur en beschadigt je kostbare inhoud niet. Sommige kluizen bieden een brandwerendheid van 90 of zelfs 120 minuten. In onze webshop vermelden we bij de specificaties van de kluis hoeveel minuten brandwerend hij is en of dit voor papier of data is.

Tip van Dennis: Berg je belangrijke documenten zoals je paspoort of diploma's op in een brandwerende Salvus Torino kluis. Deze documentenkluizen bieden maar liefst 60 minuten bescherming tegen brand. 

3. Wat ga je opbergen in de brandveilige kluis, hoe groot moet hij zijn? 

Belangrijke papieren berg je op in een compacte documentenkluis. Bedrijven maken veel gebruik van een brandwerende archiefkast of ladekast om dossiers of ordners in te bewaren. Heb je data media? Kies dan voor een brandwerende box van Master Lock voor thuis of een grotere datakluis als je veel data media wilt opbergen.

4. Ga je ook geld of kostbaarheden in de kluis bewaren die je ook wilt beschermen tegen diefstal?

Kies in dat geval voor een kluis met dubbele bescherming, oftewel een kluis die bescherming biedt tegen zowel brand als inbraak. De inbraakwerendheid van een kluis wordt uitgedrukt in "indicatie waardeberging". Dit bedrag geeft aan tot welke waarde de verzekeraar na diefstal contant geld of de waarde van je kostbaarheden dekt als die in een gecertificeerde, inbraakwerende kluis opgeborgen ligt. Lees hier verder over inbraakwerende kluizen.  

Tip van Dennis: Salvus Bologna 46 brand- en inbraakwerende kluis

  • Indicatie waardeberging: € 10.000 voor contant geld of € 20.000 voor kostbaarheden
  • Brandwerendheid: 60 minuten voor papier